KÉRDÉSE VAN? KATTINTSON IDE
info@ratox.hu
E-Mail
+36 30 216 1387
Telefon
H-9730, Kőszeg Hadik A. 21.
Cím

Patkányirtás

PATKÁNYIRTÁSRA LENNE SZÜKSÉGE?


Megjelenés

Image
Zömök testalkatú, a házi patkánynál (Rattus rattus) nagyobb méretű rágcsáló. Feje alapján is megkülönböztethető az előző fajtól: fülei és szemei arányosan kisebbek, orra tompán végződik. A felnőttek általában 250-300 gramm tömegűek, de a legnagyobb példányok testtömege akár az 560 grammot is elérheti. A maximális fej- plusz testhossz 260 mm, míg a farok ennél mindig rövidebb. A bunda színe a hasoldalon szürkésfehér, a hátoldalon barnás- vagy vörösesszürke.  Alkalmanként feketés árnyalatú példányai is előfordulnak.

A megtermékenyítést követő 21-23. napon általában 6-12 kölyök születik. Az újszülött patkányok csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors. 2,5-3 hetes koruktól képesek szilárd táplálékot fogyasztani, 3-4 hetesen már teljesen önállóak és 3 hónaposan ivarérettek. A nőstények 4-5 naponta fogadóképesek, és a szülést követő 1-2. napon ismét párosodhatnak. Jellemzően azonban két szaporodási időszak különül el, egy tavasszal és egy ősszel. Egy átlagos nősténynek évente 4-6 alomja lehet, és kb. 20 kölyköt nevelhet fel sikeresen.

Ártalmaik

A murintífuszt, a leptospirosist, a trichinellosist és a salmonellosist közvetíti emberre. Harapásakor a sebbe különböző kórokozók kerülhetnek, amelyek emberi megbetegedést idézhetnek elő (patkányharapási láz). A pestis terjesztésében elsősorban a házi patkánynak volt/van jelentős szerepe.

Az élelmiszert és a takarmányt fogyasztja és eközben szennyezi is. A termények tárolására szolgáló helyeket, göngyölegeket is károsítja. Tevékenysége során jelentős károkat okozhat a víz- és szennyvízhálózatban, az elektromos és egyéb földalatti vezetékekben, valamint a gátakban és árvízi töltésekben.
Image

Védekezés

A rágcsálók (egerek, patkányok) irtására zárható, mérgezett csalétek kihelyező szerelvények használata indokolt, amelyeket kültéren és beltéren egyaránt használni biztonságos. Míg beltéren az egerek irtására, kültéren a patkányok mentesítésére szolgálnak. A ládák feltöltése egyszeri fogyasztású véralvadásgátló irtószerrel történik, amelyek a rágcsálók viszonylag gyors és fájdalommentes, de nem azonnali halálát okozzák. A rágcsálóirtó szerelvényket figyelemfelkeltő felirattal kell ellátni, amelyen felkell tüntetni a készítmény nevétm hatóanyagát, ellenszerét, a kihelyező adatait( nevét, engedély számát, telefon számát). 
Image
rovarirtás, rágcsálóirtás, ágyi poloskairtás, csótányirtás, bolhairtás, darázsirtás, rovar csípés, vérszívó rovarok, légyirtás, szúnyogirtás, hangyairtás, egérirtás, patkányirtás, terménygázosítás, termény fertőtlenítés, Szombathely, Zalaegerszeg, Sopron, Sárvár, Celldömölk, Pápa, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg, Győr, Lenti,
logos31.png
© Copyright 2024 RA-TOX Kártevőirtó Vállalkozás. All Rights Reserved.

Search