KÉRDÉSE VAN? KATTINTSON IDE
info@ratox.hu
E-Mail
+36 30 216 1387
Telefon
H-9730, Kőszeg Hadik A. 21.
Cím

Ágyi poloskairtás

GONDJA VAN AZ ÁGYI POLOSKÁKKAL?


Döntően passzív úton terjed. Az ember többnyire maga hurcolja be lakásába különféle használati tárgyakkal, pl. használt bútorral, könyvvel, képpel, ruhaneművel stb. Ahol átmenetileg sok ember fordul meg — szállodák,kollégiumok, munkás szállók, átmeneti szállók, kórházak — a lakók használati tárgyaikkal történő behurcolással folyamatosan számolni kell.

Biológiája

Jellegzetes vérszívó parazita amely a szabadban nem él meg. Az ágyi poloska kifejlett korában 4-8 mm hosszú kerekded, rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar.  A hím és a nőstény külsőre hasonló, de a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű, táplálkozást követően teste kitágul, meghosszabodik. A nőstény élete folyamán (1-2 év) naponta 2-3 petét rak, amelyeket búvóhelyének talapzatára ragaszt. A kb. 1 mm hosszú uborka alakú petékből a nyári melegben 8-12 nap után bújnak ki a lárvák, amelyek ismétlődő vérszívás és ötszöri vedlés után kifejléssel fejlődnek ivaréretté. Nyáron kb. 2 hónap, más évszakban, alacsonyabb hőmérsékleten jóval hosszabb, akár fél évig is tarthat a teljes fejlődési idő. Egy pártól származó ivadékok száma egy év alatt kb. 1.000-4.000 lehet. Évente 3-4 nemzedéke van. Az ágyi poloska átlagosan 18 hónapig él. A 40°C-on történő mosás elpusztítja az imágókat és a lárva stádiumban lévő rovarokat. A peték elpusztításához azonban 60°C szükséges. A harminc percig tartó mosógépszárító program elpusztítja az összes fejlődési stádiumban lévő ágyi poloskát. Ha a hőmérséklet több mint 40°C, akkor 15 perc is elegendő a rovarok elpusztításához. 
Image

Felismerése

Image
Igen jó rejtőzködő képessége miatt nem könnyű feladat az ágyi poloskát megtalálni. A díszített bútorzat, a falburkolat (lambéria), a tapéta, a fali szőnyeg, valamint a telezsúfolt lakás különösen kedvez megtelepedésének, ami nehezíti felderítését.  Ürülékének nyomait és lárvabőrét gyakran könnyebb felfedezni mint az élő rovart. Kezdeti fertőzés esetén csak, a fekhely közelében található. Ekkor az ágynemű vizsgálata célszerű, amelyen a poloskaürülék pontszerű, beszáradt barnás-fekete foltjai felfedezhetők. Ezek a nyomok egy kiterjedt fertőzés esetén további helyeken is felfedezhetőek:
 • ágy, ágykeret, ágy fejtámlája és a fejtámla mögötti rész,
 • matrac, a matrac szegélye,
 • párnák, takarók,
 • éjjeli szekrény belseje, hátoldala és fiókjai,
 • ágy közeli lambéria és szegőléc,
 • az ágyhoz közeli bútorok, pld. szekrények belseje és hátoldala, valamint ezek fiókjai
 • szőnyegpadló szegélye és rojtja,
 • · parketta csatlakozások és szélek,
 • · elektromos kapcsolók és dugaljak illetve ezek dobozai,

Közegészségügyi jelentősége

Bár járványügyi szerepe ennek a vérszívó rovarnak nincs, csípése azonban rendkívül kellemetlen, sőt némely személyeknél, a képen látható erős allergiás reakciót (csalánkiütésszerű tünetek, vagy hólyagok) válthat ki. Az ágyi poloska csípésén túlmenően az ürülékének szintén van allergizáló hatása.
Image

Irtása

Az ágyi poloskák elleni hatékony védekezés — a többi közegészségügyi kártevők elleni küzdelemhez hasonlóan — az un. Integrált Kártevőmentesítési Eljárással (IPM) technológiával valósítható meg legeredményesebben. Ez magában foglalja a felmérést, a monitoring tevékenységet, az irtószeres és nem irtószeres kezelési irányelveket valamint a dokumentálást.

Ágyi poloska fertőzőttség felmérése

A  fertőzöttség mértékének, helyének meghatározása

Ágyi poloska fertőzőttség felmérése

Mentesítési terv elkészítése

A fertőzöttség mértékétől függően, mentesítési terv felállítása, módszerek meghatározása: irtószeres vagy irtószermentes

Mentesítés elvégzése és a kártevő további bejutásának megakadályozása

Domináns módszer a tartós méregmező létesítése, célzott permetezéssel, amely hidegködképzéssel (kiűzéssel) és esetenként füstképző patronnal kombinálandó. A tartóshatású irtószer kijuttatást a poloskák minden potenciális búvóhelyein, — de különös tekintettel a helyszínen végzett felmérés során fertőzöttnek talált helyeken — végezni kell.

Mentesítés elvégzése és a kártevő további bejutásának megakadályozása

Hasznos tanácsok és feladatok az irtószeres kezelés megkezdése előtt.

Nagyon fontos, hogy a helyiségből semmit ne vigyünk ki a kezelés ellvégzése előtt.  Alaposan ki kell takarítani, lehetőség szerint porszívóval.

 • szőnyeg elhúzása a faltól,
 • a falon lévő tárgyak levétele,
 • dugaljak, villanykapcsolók leszerelése,
 • ágyneműs szekrények, fali szekrények
 • kiürítése,
 • a kidobásra ítélt holmikat addig tilos eltávolítaniamíg a helyiség vizsgálata meg nem történik,
 • a ruhaneműt, ágyneműt és egyéb holmit csak zárt, műanyag zsákban szabad eltávolítani,
 • a használaton kívüli ágyneműt és ruhaneműt legalább min 40 °C-on ki kell mosni.
 
Image
*Forrás: Ágyi poloska kézikönyv, Papp György - 2011

Hol kell gondoskodni a védekezésről?

Image
18/1998. (VI. 3.) NM rendelet, 4. számú melléklete alapján:

Az ágyi poloska megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni:
 1. a szállodákban,
 2. az üdülőkben,
 3. a diákotthonokban,
 4. a munkás- és tömegszállásokon,
 5. minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek.
Használt textíliát (ruhaneműt, ágyneműt, takarót, matracot), bútort, képet stb. csak rovarmentes állapotban szabad eladni vagy forgalomba hozni.

Használt holmik vételével és eladásával foglalkozó jogi és természetes személyek az általuk forgalomba hozott tárgyak, illetőleg a tárgyakat szállító járművek rovarmentesítéséről gondoskodni kötelesek.

Épületbontásból származó faanyagot (ajtó- és ablaktokot, fal- és padlóburkoló anyagot stb.) csak hat hónapig tartó, üres, használaton kívül álló helyiségben történő tárolás, illetőleg hatásos rovarmentesítés után szabad forgalomba hozni.

GONDJA VAN AZ ÁGYI POLOSKÁKKAL?


rovarirtás, rágcsálóirtás, ágyi poloskairtás, csótányirtás, bolhairtás, darázsirtás, rovar csípés, vérszívó rovarok, légyirtás, szúnyogirtás, hangyairtás, egérirtás, patkányirtás, terménygázosítás, termény fertőtlenítés, Szombathely, Zalaegerszeg, Sopron, Sárvár, Celldömölk, Pápa, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg, Győr, Lenti,
logos31.png
© Copyright 2024 RA-TOX Kártevőirtó Vállalkozás. All Rights Reserved.

Search