KÉRDÉSE VAN? KATTINTSON IDE
info@ratox.hu
E-Mail
+36 30 216 1387
Telefon
H-9730, Kőszeg Hadik A. 21.
Cím

Hangyairtás

HANGYAIRTÁSRA LENNE SZÜKSÉGE?


Hangyák

A királynő alkalmanként 10-12 petét rak, egész élete során mintegy 400 darabot. A lárvák megjelenése és nevelése a kolónia szintjén ciklikus, tehát a királynő peterakási aktivitása periodikus. Azonban a kolóniában jellemzően több királynő van jelen, a fáraóhangya többkirálynős (polygyn) faj. A megtermékenyítés a bolyon belül is történhet, ilyenkor a nőstény el sem hagyja a fészket, szárnyát elhullatva a boly egy újabb leánykolóniáját hozza létre.

A petétől az imágó megjelenéséig általában 25-54 nap telik el. A petéből egy héten belül kel ki az első stádiumú lárva, fejlődése kb. 3 hétig tart. A hímek élettartama a párosodás után kb. 4 hét. A királynő kb. 1 évig él. Egy kolónia akár több százezer egyedből állhat. Túlnépesedés esetén egy királynő néhány dolgozóval és lárvával új kolóniát alapít. Azokon a területeken, ahol már sikeresen megtelepedett, ez terjedésének fő módja.

A dolgozók elsősorban éjjel keresnek fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú táplálékot, esetleg apró rovarokat. Előszeretettel fogyasztja a háztartásban előforduló élelmiszereket pl. cukrot, mézet, süteményeket, vajat, húst. Laboratóriumi megfigyelés szerint a 2 napig éheztetett dolgozók intenzíven gyűjtötték a cukoroldatot, valamint a szilárd fehérjét (nedves tojássárga por), de a lipidtartalmú anyagokat (mogyoróolaj) csak több napos éhezést követően gyűjtötték be aktívan. Ugyanebben a vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy a cukoroldatot és a szilárd fehérjét elsősorban az idősebb lárváknak vitték a dolgozók, míg a mogyoróolajjal minden lárvastádiumot etettek. A cukrot és a mogyoróolajat a dolgozók egymás közt is szétosztották.

Ártalma

Különböző kórokozók mechanikai vektora lehet, ezért különösen a kórházakban megtelepedő kolóniák érdemelnek kiemelt figyelmet. A kiterjedt kolóniák számottevő mennyiségű élelmiszert fogyaszthatnak el.

 
 

Védekezés

Image
A kültéri károk megelőzése érdekében, faodvasító óriás, illetve ló hangya esetében, a vonulási utak, valamint a védeni kívánt fából készült tárgyak nagynyomású porozása. Ez a módszer kikísérletezett, biztos és bevált, viszont esőmentes időben, többszöri megismétlést igényel. A védelem és megóvás mellett a hangyák eltűnésével, a teljes hangya mentesség elérhető.

Módszerek az irtására:

  • Mérgezett csalétek kihelyezés
  • Hidegködképzés
  • Nagynyomású porozás porozógéppel
  • Felületkezelés permetezéssel
rovarirtás, rágcsálóirtás, ágyi poloskairtás, csótányirtás, bolhairtás, darázsirtás, rovar csípés, vérszívó rovarok, légyirtás, szúnyogirtás, hangyairtás, egérirtás, patkányirtás, terménygázosítás, termény fertőtlenítés, Szombathely, Zalaegerszeg, Sopron, Sárvár, Celldömölk, Pápa, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg, Győr, Lenti,
logos31.png
© Copyright 2024 RA-TOX Kártevőirtó Vállalkozás. All Rights Reserved.

Search