KÉRDÉSE VAN? KATTINTSON IDE
info@ratox.hu
E-Mail
+36 30 216 1387
Telefon
H-9730, Kőszeg Hadik A. 21.
Cím

Higiéniás minták vételezése

VÍZMINTA VAGY KÖRNYEZETBAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK?


HACCP minőségellenőrzéshez szükséges mintavétel

Az élelmiszerek előállítása során nélkülözhetetlen a nyersanyagok, félkész termékek, késztermékek minőségének ellenőrzése. Az ellenőrzés nem minden esetben valósítható meg a felhasználásra kerülő nyersanyag, vagy az előállított termék egészére vonatkozóan. Ebben az esetben megfelelő mintavétel alkalmazására van szükség. 

Az élelmiszer-ipari vállalkozók saját maguk döntenek a szükséges mintavételi és vizsgálati gyakoriságról a HACCP-elveken és más higiéniai eljárásokon alapuló ellenőrző rendszereik részeként. Bizonyos esetekben szükséges lehet ugyanakkor a mintavételi gyakoriságot közösségi szinten egységesen meghatározni különösen abból a célból, hogy a Közösségen belül mindenütt azonos szintű ellenőrzés legyen biztosítva. Az élelmiszer-ipari vállalkozók döntenek a megfelelő mintavételi gyakoriságról. Az élelmiszer-ipari vállalkozók ezt a döntést a HACCP elveken és a helyes higiéniai gyakorlaton alapuló eljárásaik keretén belül hozzák meg. A mintavételezés gyakorisága hozzáigazítható az élelmiszeripari szervezet jellegéhez és méretéhez, feltéve hogy az élelmiszerek biztonságossága nem kerül veszélybe.
Az élelmiszer minőség ellenőrzések célja, annak eldöntése, hogy megfelel-e az élelmiszeripari termék a minőségi követelményeknek Ennek céljára előírás szerinti mintavételezést kell alkalmazni, majd a hitelesen vett minták vizsgálati eredményei alapján döntés születhessen a termék forgalomba maradásáról. A mintavételre nem csak hatósági ellenőrzés céljából kerülhet sor, hanem a gyártásra felhasznált alapanyagok minőségének ellenőrzése érdekében, amit a gyártó az élelmiszer előállítására felhasznál. Mintavételezés szükséges a gyártásközi ellenőrzések elvégzéséhez is.

Környezeti higiéniai ellenőrzés szempontjából a mintavételezés történhet:
 • az élelmiszert előállító berendezésről, gépekről, eszközökről,
 • falakról, padozatról, szociális helyiségek felületéről,

illetve ide tartózik az élelmiszer előállítást végző személy higiéniai ellenőrzése:
 • ruházata, valamint a kéz higiéniai állapotának ellenőrzése.

Környezeti mintavételi eljárások a következő vizsgálatokra vonatkozhatnak:
 • a takarítási technológia hatékonyságának igazolása
 • a takarítási és fertőtlenítési gyakoriság meghatározása
 • speciális technológiai berendezések karbantartási gyakoriságának meghatározása; (például légszűrő csere a baktériumok és gombák okozta kontamináció csökkentésére)
 • a romlást okozó mikroorganizmusok környezeti forrásainak felkutatása
 • az élelmiszeripari berendezések beüzemelése előtti higiéniai értékelése
Image

Vízminta vételezés

Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszer, ezért emberi fogyasztásra csak a megfelelő minőségű víz alkalmas és biztonságos. Magyarországon az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket, a vizsgálandó paraméterek körét és a vizsgálatok gyakoriságát a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet tartalmazza.
A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat a 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet írja elő.
Image

Miben segít Vállalkozásunk?

 • Szolgáltatók, létesítmények önellenőrző vízvizsgálatában
 • Használatbavételi engedélyhez szükséges mikrobiológiai vízvizsgálatokban (vízvezetékrendszerek kiépítése, bővítése után)
 • HACCP rendszerben előírt ivóvíz önellenőrző vizsgálatokban
 • Állatjóléti támogatás igénybevételéhez szükséges vízvizsgálatokban
 • Ásvány- és gyógyvízzé minősítéshez szükséges vizsgálatok végzésében
 • Magánemberek saját kútvízének vizsgálatában
 • Öntözővizek minőségének vizsgálatában
 • Akkreditált mintavételben
haccp minta, haccp mintavételezés, haccp vízminta, haccp ételminta, rovarirtás, rágcsálóirtás, ágyi poloskairtás, csótányirtás, bolhairtás, darázsirtás, rovar csípés, vérszívó rovarok, légyirtás, szúnyogirtás, hangyairtás, egérirtás, patkányirtás, terménygázosítás, termény fertőtlenítés, Szombathely, Zalaegerszeg, Sopron, Sárvár, Celldömölk, Pápa, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg, Győr, Lenti,
logos31.png
© Copyright 2024 RA-TOX Kártevőirtó Vállalkozás. All Rights Reserved.

Search