KÉRDÉSE VAN? KATTINTSON IDE
info@ratox.hu
E-Mail
+36 30 216 1387
Telefon
H-9730, Kőszeg Hadik A. 21.
Cím

Légyirtás

LÉGYIRTÁSRA LENNE SZÜKSÉGE?


Megjelenés

Az imágók 6-9 mm hosszúak. Színük egérszürke, a torhátukon négy hosszanti fekete sáv húzódik. Szájszervüket egy pár szivacsszerű szerv, a labella alkotja, szívó működésű, nyugalmi állapotban visszahúzható. A hengeres testű lárva feji része elvékonyodik, a kitines szájhorgok közül a baloldali csökevényes.

Életmódja

A legjelentősebb szinantróp, vagyis az ember közelében élő légyfaj. Az imágók táplálékspektruma széles, a lárvák pedig a legkülönfélébb anyagokban képesek kifejlődni. A megtermékenyített nőstények egyhetes koruktól kezdve csomókban rakják le petéiket, egyszerre 75-150 darabot. A repülő alakok 15-25 napig élnek, ezalatt a nőstények 4-6 alkalommal ismétlik meg peterakásukat. Lárváik legjobban sertéstrágyában és baromfiürülékben fejlődnek, de alkalmas lárvanevelő anyag számukra az egyéb állati bélsár, az emberi ürülék, valamint szinte bármilyen bomló, rothadó szerves anyag. A 90%-nál magasabb nedvességtartalmú közegben, így pl. hígtrágyában a lárvák elpusztulnak.
Az első stádiumú lárvák a pete lerakását követően 12-18 óra múlva megjelennek. Fejlődésük három stádiumon keresztül, ideális körülmények között 3-5 napig tart. Az utolsó stádiumú lárvák táplálkozásukat felfüggesztik, és a tenyészőhely széle felé, a szárazabb, kevésbé meleg helyek irányába vándorolnak, a bábozódáshoz alkalmas helyet keresve. A bábbölcső (pupárium) érettségi fokát fokozatosan sötétedő színe jelzi. A bábállapot kb. 4-5 napig tart. 
Szabadban az időjárástól függően évente 10-12 nemzedéke fejlődik ki. A házi légy rendszerint imágóként áttelel, de fűtött helyeken télen is tenyészik.
Image

Jelentősége

Image

Kórokozók mechanikai vektoraként lehet jelentős, mivel számos emberi és állati megbetegedés kórokozóját képes átvinni. Ennek fő módozatai:

  1. mechanikai átvitel a kültakarón - főleg a lábak végén lévő páros tapadókorongokhoz (pulvillus) kötődnek könnyen a vírusok, baktériumok és protozoák, de a testfelületre is tapadhatnak kisebb részecskék, nagyfokú viszkozitásuk miatt elsősorban a sertés-, baromfi- stb. trágya részecskéi.

  2. ürülékkel - a légy tápcsatornáján fertőzőképességük megtartásával haladnak át bizonyos kórokozók.

  3. regurgitációval - a légy által a szilárd táplálék elfolyósítása céljából kijuttatott "hányadékkal" a tápcsatornájában lévő patogének kerülhetnek az élelmiszerre.

Tömeges előfordulása nyugtalanítja az állatokat és az embert.

Védekezés

Zárt térben

Szabadban

rovarirtás, rágcsálóirtás, ágyi poloskairtás, csótányirtás, bolhairtás, darázsirtás, rovar csípés, vérszívó rovarok, légyirtás, szúnyogirtás, hangyairtás, egérirtás, patkányirtás, terménygázosítás, termény fertőtlenítés, Szombathely, Zalaegerszeg, Sopron, Sárvár, Celldömölk, Pápa, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg, Győr, Lenti,
logos31.png
© Copyright 2024 RA-TOX Kártevőirtó Vállalkozás. All Rights Reserved.

Search